Stonehenge Gets A Facelift

StonehengeI’ve never visited the famous Neolithic monument located in southern England near Wiltshire so I don’t know what it was like before. But judging by news reports I’ve read recently the touristy nature of the area detracted a fair bit from the experience of visiting the UNESCO World Heritage Site.

All that’s about the change, though, as the British government is set to unveil a revamped Stonehenge. You can read more in this CNN report, but what they’ve apparently done is built a new $44 million visitors’ complex two kilometres from the monument. It features an interpretative centre where people can learn about life in the Neolithic and Bronze Ages, along with a restaurant, gift shop and other tourist amenities.

To visit the monument, people will have the option of using a shuttle bus, or walking along one of the traditional pathways that people used millennia ago to gather at Stonehenge for winter and summer solstice celebrations. Previously, the pathways had been broken up by roads and a parking lot. Now, they can be walked in peace. As well, the landscape around the monument has been returned to grass as it would have been when the monument was first built.

Overall, it sounds like a pretty impressive effort to provide a proper sense of history and respect for such an important prehistoric monument.

Author: Gregory Beatty

Greg Beatty is a crime-fighting shapeshifter who hatched from a mutagenic egg many decades ago. He likes sunny days, puppies and antique shoes. His favourite colour is not visible to your puny human eyes. He refuses to write a bio for this website and if that means Whitworth writes one for him, so be it.

6 thoughts on “Stonehenge Gets A Facelift”

  1. My husband and I visited Stonehenge in 2007. Our tour guide spoke of the upgrading work that was to be done, but a couple of years later, we read that it had had to be delayed; glad to see that it finally came to pass. The old visitors’ reception area was definitely not up to snuff, especially compared with the ultra-new and very informative visitors’ centre at Culloden, which we also saw. Archaeological work was ongoing while we were at Stonehenge, and that work, as well as the upgrade. were aimed at situating the monument in its neolithic context: as part of a burial and pilgrimage complex that covers a large part of Salisbury Plain.

  2. I visited in 1993, and while the visitor centre didn’t impress, it wasn’t really supposed to. Although Stonehenge is directly adjacent to a roadway, once on site, nothing else matters. It is captivating, in the truest sense of the word.

Comments are closed.